De wintervorst heeft vermoedelijk tot veel aantasting van vruchtboomkanker geleid. De laatste weken komt in veel appelbeplantingen vruchtboomkanker naar voren. Het meest bij de gevoelige rassen zoals Kanzi, Rubens en Boskoop. Maar ook in rassen als Jonagold, Elstar en Conference is de aantasting groot. Soms zo omvangrijk dat dit productieverlies geeft en de levensduur van de aanplanten verkort.

Volgens Antonie de Kruijff (AgruniekRijnvallei) ligt het zeker niet alleen aan de infecties van vruchtboomkanker van het afgelopen najaar. Er was wel een natte periode, maar daarop werd, met bespuitingen, in het algemeen goed gereageerd. De oorzaak zoekt men ook in het verzwakken van de bomen door de wintervorst waardoor latent aanwezige vruchtboomkanker de kans krijgt toe te slaan.

Fruitteeltadviseur Jan van Dillen (AgroBuren/Van Wesemael Groep) beaamt dat de aantasting van vruchtkanker omvangrijk is en legt ook het verband met wintervorst. Maar dat is overigens geen zwart-wit verhaal. In Zeeland heeft het minder hard gevroren, maar kampt een groot aantal percelen ook flink met vruchtboomkanker.

 

 

Dit bericht is geplaatst op vrijdag 1 juni 2012 - 15:30