Na vier jaar onderhandelen is er sinds juni een akkoord om Nederlandse appels naar Zuid-Afrika uit te voeren. Hoewel de handelsovereenkomst nog vers is, hebben exporteurs hier al op ingespeeld door appelpercelen voor 1 april aan te melden bij het KCB voor export naar Zuid-Afrika.
Inge Ribbens van het GroentenFruit Huis denkt niet dat op korte termijn grote hoeveelheden Nederlands fruit naar Zuid-Afrika gaan. “Het openen van de grens is een belangrijke eerste stap. Vervolgens is het aan de exporteurs om contracten af te sluiten met supermarkten en andere importeurs en hun producten te promoten.” Zuid-Afrika heeft een goed georganiseerde retail en eigen hoogwaardige productie. Voor het ‘tegengestelde’ seizoen (september-januari) is er behoefte aan goede import. Ook in seizoenen dat er een mindere oogst is in Zuid-Afrika (zoals nu in de Westelijke Kaap vanwege aanhoudende droogte) liggen er kansen voor Nederlandse appels.

Bij het KCB zijn voor komend seizoen door 4 exporteurs 62 appelpercelen aangemeld voor export naar verre bestemmingen. Op 23 percelen zal volgens de protocollen voor export naar Zuid-Afrika worden geteeld. Andere bestemmingen zijn Vietnam, Colombia en Israël.
Lees ook ‘Animo voor export naar verre bestemmingen vrij stabiel’.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 5 juni 2018 - 16:45