Verschillende delen van Europa worden de afgelopen dagen, na periode van hitte en droogte, nu geteisterd door hagel. Vooral het noorden van Italië, waar ook veel fruit staat, moest het ontgelden met een fikse hagelbui op 25 juni! Daarnaast komen er ook meldingen uit Das Alten Land in Duitsland en vanuit Oostenrijk. Afgelopen donderdag 22 juni trok er een buienfront over Nederland, maar dit heeft bij de OFH in ieder geval niet voor schademeldingen gezorgd.

Italië
De maand juni wordt in de Italiaanse media ook wel de ‘droogtenachtmerrie’ genoemd, er worden in de landbouw al schades genoemd van een miljard euro. In de week van 19 juni viel er verschillende keren hagel met op 25 juni nog een zeer grote hagelbui. Wie op Google of YouTube het woord ‘grandine’ intoetst, krijgt een reeks van hagelberichten en filmpjes te zien van de afgelopen maandag. Hagelstenen van 5 à 6 cm doorsnee zijn niet ongewoon en ook zijn er veel overstromingen en aardverschuivingen ontstaan door de bui van 25 juni. In de Val di Non regio en ook vanuit Bolzano komen berichten over schade aan de appelteelt. Deze regio werd in april ook al door de vorst getroffen. Florian Gasser deelde op Facebook enkele verwoestende beelden van een appelaanplant in het Zuid-Tiroolse Chiusa. Momenteel wordt de hagelschade verder geïnventariseerd. Volgens Giorgio Gaiardelli voorzitter van Codipra, een verzekeringsgroep voor agrariërs uit Trentino zijn er honderden hectaren appels beschadigd en loopt de schade in de miljoenen euro’s.

Duitsland
Op 22 juni trok storm ‘Paul’ over delen van Noord-Duitsland en richtte veel schade aan. Vereinigte Hagel laat weten dat er zo rond de 50.000 hectare aan landbouwgrond schade zal hebben. In Das Alten Land regio is de verwachting dat enkele honderden hectares met hardfruit getroffen zijn.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 27 juni 2017 - 16:50