De Italiaanse machinefabrikant Facma introduceerde recent een kleine opraapwagen-versnipperaar voor de kleinfruitteelt. De Facma COMBY TR125 raapt (snoei)hout of hele kleinfruitplanten inclusief de wortelkluit met substraat op. Vervolgens versnippert de machine het afval, dat terechtkomt in de bak. De COMBY TR125 (hoogte 1,85 meter, breedte over de banden 1,30 meter) past onder de meeste kleinfruitoverkappingen. De pickup is 1,25 meter breed, inclusief aandrijvingsmechanisme en beschermkappen (buitenmaat) is de breedte 1,40 meter.
Recent demonstreerde BoFix-systems de machine door afgedragen frambozenplanten met substraat en al te versnipperen op de grasbaan. “Omdat het substraat erg droog was, bleef een deel van het substraat op de grasbaan liggen waardoor het erg stoof”, lichtte importeur Maurice Bouwens (BoFix-systems) toe. “Een vochtiger substraat voorkomt stofwolken.”
Met de schaarlift kan de verzamelbak van de COMBY TR125 geleegd worden tot een hoogte van 2,30 meter in een afvalcontainer. Zowel de schaarlift als het kiepen gebeurt hydraulisch. Voor de overige aandrijving heeft de machine een eigen hydraulieksysteem. Volgens de fabrikant vraagt de machine een tractorvermogen van 48 tot 51 kW (65 tot 70 pk). “Zet de aftakas wel geleidelijk aan, omdat de zwaar uitgevoerde klepelas veel vermogen bij de start vraagt. Als de machine eenmaal draait, is weinig vermogen nodig.”
De COMBY TR125 kan (snoei)hout tot een diameter van 10 cm versnipperen bij een rijsnelheid van plusminus 4 km/uur. Bij dunner hout of kleinfruitplanten kan tot 6 km/uur worden gereden. De grotere en bredere COMBY-types (bakinhoud 3 tot 5 m3) zijn geschikt voor het afvoeren van bijvoorbeeld snoeihout uit groot- en steenfruitaanplanten. “Het weghalen van (dood) organisch materiaal is de meest aanbevolen methode voor ziektepreventie”, aldus Dalphy Harteveld (WUR-Open Teelten). De prijs van het kleinste COMBY-type (TR125) tot de grootste (TR200) varieert van € 19.000 tot € 26.000 exclusief btw.

Klik hier om een filmpje van de machine te bekijken.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 6 november 2018 - 17:21