Door de warmte van de afgelopen dagen heeft de productkwaliteit mogelijk geleden. Dat kan gevolgen hebben voor de bewaarkwaliteit. Alex van Schaik en Frank van de Geijn van Wageningen UR adviseren fruittelers het volgende:
-Voor zowel appelen en peren direct na de pluk in de cel brengen en verdeel over zoveel mogelijk cellen. Let op maximaal aantal cellen dat het systeem aankan, bij directe expansie systemen is een zuigdruk van lager dan 7 gewenst.
-Bij ernstige vertraging van het inkoelen (meten producttemperatuur!!!!) vang het product op andere wijze op, wacht mogelijk met plukken tot er stabilisatie is of breng de peren naar een andere locatie.
-Blijf de temperatuur van het fruit volgen ook dieper in de kist.
-Trage afkoeling betekent meer vochtverlies; om dit op te vangen is afdekken na het inkoelen wenselijk om vochtverlies binnen de perken te houden.
-Partijen peren die grote variatie in hardheid vertonen, plannen voor versnelde afzet.
-Bevochtig cellen zoveel mogelijk in deze periode, ook kisten, deze zijn extreem droog.
-Maak de celvloer van perencellen nat; ook bij vochtverlies gevoelige cellen is bij appels een natte vloer effectief tegen overmatig vochtverlies.
-Hou er rekening mee dat de peren ook dit jaar gevoeliger zijn voor scald.
-Partijen met daadwerkelijk duidelijke droogtestress kunnen eerder zacht worden en eerder slap worden.
-Kijk de appelen na op glazigheid, indien aanwezig dan niet onder ULO-condities plaatsen.
-Hou er rekening mee dat appelen gevoeliger zijn voor uitwendig CO2, omdat er door hoge temperatuur schilbeschadiging is opgetreden. Daarom bij Elstar in beginperiode CO2 op 1% houden bij gevoelige partijen.
-Meet zoveel mogelijk de hardheid van iedere partij na het inkoelen en leg dit vast.
-Doe dit vooral ook als er voor derden wordt bewaard.

Dit bericht is geplaatst op donderdag 15 september 2016 - 17:35