Het Almeerse college bood gisteren haar ontslag aan omdat de Floriade 34 miljoen euro extra kostte dan gepland. De zoveelste Floriade die het niet redt. “Is het niet beter de stekker uit de Floriade te trekken?”, vroeg Radio 1 zich vanmorgen af.

Sinds de opening half april hebben 232.500 mensen Floriade Expo 2022 bezocht; ongeveer een derde van het verwachte bezoekersaantal en dat valt tegen. Het doel was altijd twee miljoen bezoekers.

“Er komen veel te weinig mensen. Dat is een grote teleurstelling en een financieel drama”, aldus de wethouders donderdag in een verklaring. De expositie ligt er volgens de zes wethouders mooi bij. “Het groen is overweldigend en inmiddels zijn alle paviljoens af. De Floriade verdient het om door zoveel mogelijk mensen bezocht te worden. En onze stad verdient dat ook.” Maar de teleurstelling over het wegblijven van de bezoekers is groot en dus stappen de wethouders op,  meldt Nu.nl.

De kosten voor Almere vallen met 33,8 miljoen euro hoger uit dan gepland. Boven op de al geraamde uitgaven van 41,5 miljoen euro leidt dit tot een totale kostenpost voor Almere van zo’n 75 miljoen euro.

Radio 1

Onder meer de hoogte van de toegangsprijs en de hoge inflatie worden als oorzaken genoemd van weinig bezoekers. Op Radio 1 bij het programma Spraakmakers was vanochtend 82 procent het eens met de stelling ‘Trek de stekker definitief uit de Floriade’. Het concept sluit niet aan bij wat de consument wil, is de voornaamste reden en een kaartje is prijzig. ‘Product en beleving zijn niet goed’, ‘mensen kunnen steeds meer unieke belevingsmomenten kiezen en de Floriade steekt daar niet goed bij af’. Ook zou er te weinig reclame zijn gemaakt, het onduidelijk zijn wat de Floriade precies is en het concept is ouderwets.

Verslaggever Koen Peeters van Omroep Flevoland in het programma: “Je kunt je er prima een dag vermaken, maar het hinkt op twee gedachten, het Keukenhof-idee en de landenpaviljoens waarvan er een aantal ook niet veel te vertellen hebben.” Het Italiaanse paviljoen slaat volgens hem het meest de plank mis.

‘Verkeerd thema en tuinbouw ontbreekt’

Hans van Driem die de organisatie van de Floriade in 1992 deed in Zoetermeer, gaf in het programma aan dat de Floriade in Almere niet meer gered kan worden. Hij geeft onder andere de schuld aan politici die het thema ‘greening’ hebben gekozen. “Dat thema trekt geen bezoekers. Dat wisten we lang van tevoren.”

Hij geeft ook aan dat de Nederlandse tuinbouw niet meer meedoet aan de Floriade. “Het hart van de Floriade is daardoor weg. Er is veel te weinig binnenpracht aan bloemen te zien. Bij een Intratuin zie je meer.” Hij vindt dat vooral de Nederlandse belastingbetaler de dupe is van deze Floriade. “De echte kosten zijn 200 miljoen euro en we moeten maar zien wat de Nederlandse belastingbetaler daarvan terugkrijgt.” Volgens Van Driem kan de Floriade niet meer gered worden.

Bron: Greenity

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 28 juni 2022 - 16:55