In Frankrijk is het fruitteeltareaal tussen 2000 en 2010 met 17 procent afgenomen. Dat meldt het Franse ministerie van Landbouw. Het fruitteeltareaal nam sinds 2000 met 28.000 hectare af tot 134.000 hectare in 2010. Van bijna elke fruitsoort is het areaal kleiner, behalve van kiwi en noten. De perziken- en perenteelt zijn het hardst getroffen.

Het perzikenareaal daalde met 40 procent en dat van peer met 45 procent. Het teeltoppervlak van abrikozen en pruimen liep terug met zes procent. De redenen voor de sterke daling zijn een grotere concurrentie uit Zuid-Europa, de hoge productie- en logistieke kosten en de periodes met extreme weersomstandigheden.

Het aantal fruitbedrijven is tussen 2000 en 2010 gedaald met 29 procent; van 24.000 naar 17.000. Ook hier is er een duidelijk verschil tussen de teelten. Het aantal peren- en perziktelers is gehalveerd, terwijl het aantal kiwi- en notentelers slechts met tien procent kromp. Het gemiddelde oppervlak per bedrijf nam met 1 hectare toe en lag in 2010 op 8 hectare. Ondanks de afname van het aantal fruitbedrijven, blijft Frankrijk, na Spanje en Italië de derde grootste fruitproducent van Europa.

 

Dit bericht is geplaatst op vrijdag 14 september 2012 - 13:30