Tijdens de derde editie van AgriFoodTech 2018 op 12 en 13 december jl. in de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch kon volop genetwerkt worden. Ook presenteerden onderzoekers en bedrijven hun hightech-innovaties en ICT-oplossingen voor een efficiënte, effectieve en duurzame groei van gewassen. In dit kader lichtte Dirk de Hoog (WUR) het door de NFO geïnitieerde project Fruit 4.0 tijdens een lezing toe.
Sinds dit jaar test WUR met drie nieuwe kleur-diepte-camera’s, een nieuwe laserscanner en de bestaande chlorofylsensor of het werkelijk aantal gemeten appelbloesems en vruchten overeenkomt met de werkelijkheid. Daarvoor combineerde WUR dit jaar voor het eerst een buitenlands beeldenset met de zelfgemaakte beelden van de bomen. “Met beide beeldensets moet de software van het meetplatform bloesems en vruchten leren herkennen”, legde De Hoog uit. “Het gebruik van alleen onze eigen beelden vorig jaar – met maar een camera in plaats van drie en de vorige laserscanner – was niet nauwkeurig genoeg. In 2017 herkenden de sensoren 60 procent van de vruchten en 80 procent van de bloesem-pixels. De afzonderlijke bloesems zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden, vandaar dat we het aantal bloesems moeilijk kunnen meten.” De resultaten van dit jaar worden nog verwerkt.

Het bewerkte filmpje toont beelden uit 2018 van de drie camera’s. Opeenvolgend zijn het onderste, middelste en bovenste deel van de boom te zien. De paarse hokjes zijn de appels die het buitenlandse beeldenset detecteert. Voor de duidelijkheid zijn de appels handmatig in de hokjes getekend.
“Een nieuw onderdeel van Fruit 4.0 is het 3D-taakkaart-spuiten. Hierin wordt, op basis van de sensordata, een boomgaardspuit aangestuurd met een taakkaart. Deze spuit-taakkaartcombinatie wordt zo ontwikkeld dat op verschillende boomhoogten apart gedoseerd kan worden. Het doel is om bijvoorbeeld alleen te dunnen waar dit nodig is. Daarnaast kunnen de spuitdoppen op basis van sensoren uitschakelen als er geen blad is of boom staat.” Tijdens het plukken zal ook met sensoren de maat (inclusief aantal vruchten) en vruchtkwaliteit worden gemeten.
Ten slotte kijkt WUR naar eenvoudige plantsystemen, zoals 2D-boomvormen, om bomen makkelijker te kunnen monitoren met sensoren. Op precisietuinbouw.nl staat meer informatie over Fruit 4.0.
Volgend jaar verschijnt in Fruitteelt een artikel over AgriFoodTech 2018 met noviteiten die ook in fruitsector iets kunnen betekenen.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 18 december 2018 - 18:02