De lokstof tegen de suzuki-fruitvlieg Fruit Fly Attractant van Koppert is in een vergelijkend onderzoek door het Belgische Pcfruit als meest effectief beoordeeld. Koppert liet de stof vergelijken met vier andere lokstoffen. Afgelopen zomer werden de lokstoffen gedurende vijf weken in een kersenboomgaard getest. Onderzoeker Tim Beliën: “De proef lag in vier herhalingen. Elke week werden de kleefvellen vervangen en het aantal gevangen suzuki-fruitvliegjes geteld. Ook werden de vallen elke week op een andere plek gehangen om te voorkomen dat de locatie effect op de uitkomst had”.

Fruit Fly Attractant in de Drososanval werd vergeleken met appelciderazijn, Combi protect bait, Dros’Attract (Biobest) en een experimentele lokstof. Gemiddeld over alle locaties en tijdstippen scoorde Fruit Fly Attractant het beste. Met de stof werden de meeste suzuki-fruitvliegjes gevangen, zowel mannelijke als vrouwelijke. Fruit Fly Attractant werd op de voet gevolgd door Combi protect bait, dat met het wegvangen van vrouwelijke fruitvliegjes zelfs iets beter scoorde. De andere stoffen hadden een beduidend mindere werking.
Beliën benadrukt dat in de proef alleen is gekeken naar het lokeffect van de stoffen om de suzuki-fruitvlieg te signaleren en niet naar de mogelijkheid van wegvangen. “Daarvoor is een heel andere proefopzet nodig en moet ook de aantasting gemeten worden. Dat is nu niet gedaan”, aldus Beliën. Ook is niet gekeken naar de werkingsduur van de stoffen. De kleefvellen werden met een interval van één week vervangen. Gedurende die week was de werking goed.
Koppert geeft aan dat uit onderzoek aan de Polytechnische Universiteit van Valencia, Spanje, is gebleken dat de Drososanval effectiever is dan de standaardvallen. De Drososanval is rood en de opening is zo ontworpen dat bestuivers niet worden weggevangen.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 23 januari 2018 - 19:58