Fruit Security levert vanaf dit seizoen ook zwarte hagelnet. Het bedrijf verwacht dat zwarte en grijze hagelnetten voor de toekomst de standaard worden vanwege de voordelen. Het zwarte hagelnet verschilt niet alleen qua kleur, maar ook qua chemische samenstelling van de gangbare kristall hagelnetten. In Nederland is de gemiddelde UV-bestendigheid van toegepaste hagelnetten 80 KLY. Koolstof als UV-stabilisator vertraagt het verouderingsproces van hagelnetten tot 1400 KLY. Gangbare kristall hagelnetten hebben een levensduur van 10 jaar. De nieuwe chemische samenstelling met koolstof van het zwarte hagelnet verhoogt de levensduur tot maar liefst 25 jaar. De langere levensduur van het zwarte hagelnet levert fruittelers daarmee een besparing van 20.000 tot 25.000 euro per hectare. Fruit Security geeft aan dat door de verandering van onder andere het klimaat en het versterken van de zon, lichtdoorlating geen probleem meer vormt. Echter is het zwarte hagelnet niet geschikt voor telers met een moeilijk groeiend gewas. Gewassen die gevoelig zijn voor lichtdoorlating groeien minder snel onder dit hagelnet.

Bij Slabbekoorn Fruit in Kapelle is het zwarte hagelnet al geïnstalleerd. Martijn Slabbekoorn: “Wij werken met drierijenspuiten dus was het vlak hagelnet een logische keuze. Gezien de toekomst met de automatisering in robotspuiten maakt het niet uit welk systeem je kiest. Alleen onder het vlak hagelnet Systeem kun je altijd uit de voeten.”

Zonnebrand voorkomen en fruitoogst spreiden via zwarte hagelnetten
De toepassing van het zwarte hagelnet is voor landen als Nederland, Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk heel nieuw. In Oostenrijk en Italië zijn zwarte hagelnetten al wat langer in gebruikt. De ervaring leert dat zwarte hagelnetten iets minder licht doorlatend zijn. Het zwarte hagelnet voorkomt daardoor zonnebrand beter bij vooral fruitsoorten als appels, peren en abrikozen. De ervaring leert dat fruit uniformer kleurt waardoor er een homogenere fruitkwaliteit ontstaat. Door de inzet van zwarte hagelnetten kan de rijping van fruit met gemiddeld vier dagen worden verlengd. Fruittelers kunnen zwarte hagelnetten daardoor inzetten om de fruitoogst iets uit te stellen en de inzet van oogstpersoneel over verschillende arealen meer te spreiden.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 1 maart 2022 - 11:27