Britse fruittelers hadden dit seizoen veel moeite voldoende plukkers te pakken te krijgen. Fruitteler Ali Capper had dit jaar 20 procent minder plukkers dan nodig was. “We hebben 100 voorraadbakken Gala als industriefruit weg moeten doen, omdat we ze niet op tijd geoogst kregen”, aldus Capper, die ook actief is voor de National Farmers Union.
Een zachtfruitteler in Schotland, die normaal 350 ton blauwe bessen oogst, heeft tussen de 50 en 100 ton bessen moeten laten hangen vanwege het tekort aan oogstmedewerkers. Een andere zachtfruitteler in Kent moest een verlies van 100 ton frambozen, op een oogst van 2.000 ton, accepteren. De problemen spelen niet alleen in de fruitsector, maar ook de tuinbouw heeft te lijden onder een personeelstekort.
Tot voor kort werkten er vooral seizoenswerkers uit Roemenië en Bulgarije in de Britse fruitsector tijdens de oogst. Sinds de waardedaling van de pond sterling, vanwege de aangekondigde Brexit, is het voor de medewerkers uit Oost-Europa niet langer interessant in Groot-Brittannië te gaan werken.

Bron: Financial Times

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 7 november 2017 - 19:35