In de provincie Zeeland is het fruitareaal sinds 2000 met ruim 404 hectare toegenomen. Het grootste deel van deze uitbreiding, 314 hectare, vond plaats in de gemeente Borssele. Dat is tegen de landelijke trend in. In nagenoeg alle provincies nam het fruitareaal (open teelt) sinds de eeuwwisseling af. Alleen Limburg kende nog een lichte stijging van 77 hectare.

Gelderland is nog steeds de grootste fruitteeltprovincie met in 2014 een fruitareaal van 5.494 hectare. Zeeland is de tweede grootste fruitprovincie met in 2014 4.610 hectare (gevolgd door Limburg 2.442 ha, Utrecht 1.826 ha, Noord-Brabant 1.545 ha, Flevoland 1.226 ha, Zuid-Holland 940 ha en Noord-Holland 794 ha).

Met name in Gelderland en Flevoland daalde het fruitareaal de afgelopen veertien jaar fors, met circa 500 hectare. Ook in Noord- en Zuid-Holland nam het oppervlak met fruitteelt behoorlijk af, in beide provincies met ruim 300 hectare. In Utrecht liep het fruitareaal terug met 100 hectare en in Noord-Brabant bleef dit gelijk.

Het fruitareaal onder glas nam sinds 2000 landelijk toe van 30 naar 47 hectare. In Gelderland wordt het meeste fruit onder glas geteeld (16,8 ha), gevolgd door Limburg (10,3 ha), Noord-Brabant (8,2 ha) en Zuid-Holland (6,8 ha). Het aantal bedrijven nam zowel in de categorie open teelt als bij het fruit onder glas af (zie tabel). Scan de QR-code voor de exacte cijfers of ga naar www.nfofruit.nl/areaalperprovincie. 

Dit bericht is geplaatst op vrijdag 13 maart 2015 - 13:26