Op een aantal bedrijven, verdeeld over heel Nederland worden dit voorjaar appelbomen van het ras Fengapi geplant. In totaal gaan ruim 40.000 bomen de grond in. Fengapi is een nieuw ras van Fruitmasters en afkomstig van de Italiaanse Feno-groep.
Met dit ras biedt Fruitmasters telers qua oogsttijdstip een alternatief voor Jonagold. Fengapi is vijf dagen na Golden Delicious plukrijp. De appel is een kruising tussen Pink Lady en Gala en heeft een conisch, roodgeblost uiterlijk. De vruchten zijn zoet en knapperig en blinken uit in hardheid en uitstalleven.
De uitrol van het ras zal in eerste instantie in een rustig tempo verlopen. “We gaan de percelen als pilot gebruiken om de teelt te volgen en zeker ook de bewaring. Qua bewaring zijn we met Fengapi nog onderweg. Het is een keiharde appel en dat vraagt een goed bewaarregime”, aldus Henk Nooteboom, rassenspecialist bij Fruitmasters. Op het proefperceel van Fruitmasters in Geldermalsen staan de bomen in het tweede groeijaar. Komend seizoen zullen hier de eerste vruchten van geplukt worden. Daarmee zullen de eerste bewaarproeven worden gedaan.
Qua teelt gaat Nooteboom het liefst richting een tweedimensionale boom. Telers zullen zo goed mogelijk worden begeleidt in de teelt, de bedoeling is om de vruchten aan jong, vitaal hout te telen. Dat betekent meer bomen per hectare, maar een open boomstructuur met een betere lichtinval. Verder naar de toekomst gekeken biedt deze boomvorm ook perspectieven voor meer mechanisatie of robotisering.
In de opkweek van de bomen op de boomkwekerij wil Fruitmasters ook mee gaan sturen. Net als bij Kanzi wil Fruitmasters volgens een protocol gaan werken dat gericht is op het minimaliseren van latente vruchtboomkankerdruk. Dat houdt in dat er veel minder stikstof tijdens de opkweek in de kwekerij wordt gebruikt en er bijna geen wonden meer worden gemaakt in het tweede groeijaar.

Buiten Italië en Nederland wordt Fengapi op dit moment in Duitsland en Oostenrijk geplant. Fruitmasters heeft de productie- en verkooprechten voor de Benelux. “Ik zie Fengapi als een bijzonder mooie aanvulling op ons hardfruitpakket misschien niet zo groot als Kanzi”, legt Nooteboom hij uit. “Maar doelstelling is een ras met een goed rendement voor de teler”.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 20 maart 2018 - 19:59