Bericht is geupdate om 19:43 uur – De afgelopen vorstnachten zijn in Nederland en Europa eigenlijk moeilijk in één bericht samen te vatten. Het was gekkenhuis: beregening, frostguards, gras kort maaien, frostbusters, FrosTect, Frozil, windmolens, vuurpotten, social media: echt alles heeft overuren gedraaid inclusief de fruittelers zelf uiteraard. In de meeste fruitregio’s is de afgelopen twee nachten nachtvorstbestrijding uitgevoerd, enkele waren van maandag op dinsdag al in touw. De temperaturen en de mate van ijsvorming varieerden sterk door het land en vaak ook nog per perceel. Volgens onderstaande weerkaarten  van Weerplaza was het afgelopen nacht het koudst met temperaturen variërend tot wel -4,5 °C, dit is echter wel gemeten op 1,5 meter hoogte. Op 60 cm hoogte waar telers vaak meten, was het nog wel enkele graden kouder. Er werden zelfs grondtemperaturen genoemd van bijna -10 °C!

Schade
Van telers die niet konden beregenen, wisselen de verhalen sterk op dit moment van geen schade tot veel schade. In Zuid-Limburg waar geen beregening is zakte ook nog eens de temperaturen flink onderuit. NFO-kringvoorzitter Sjaak Walraven: “Met name in Zuid-Limburg heeft het hard gevroren variërend van -4 tot -8 °C in de dalen (gemeten op 60-75 cm hoogte). We hebben toch wel behoorlijke schade hier.” Momenteel wordt geïnventariseerd hoe groot de schade is, diverse media pikken het item nu op (zie onderstaande foto). Er is ook gewerkt bijvoorbeeld met vuurpotten en/of ventilatoren etc., maar die lijken ook maar beperkt geholpen te hebben. Ook in Zeeland daalde het kwik onder nul, daar zijn echter weinig mogelijkheden tot beregenen. NFO-bestuurder Rinus van’t Westeinde liet aan PZC Nieuws weten dat er schademeldingen komen uit de hele provincie Zeeland.
In het noordoosten van het land daalde het kwik ook flink. Kiwibessenteler Bernard Breman uit Uffelte toonde een trieste aanblik van zijn perceel op Facebook.

 

 

Opvallend was de snelheid van temperatuursdaling van woensdag op donderdag. Op veel plekken werd om 22:00 uur á 23:00 uur al gestart, een uitzonderlijk lange nacht die tot ongeveer 9:00 uur doorging.
Ook de waterschappen draaiden overuren, vooralsnog zijn er geen berichten dat er in die lange nacht problemen zijn geweest met de aanvoer.

Proeftuin Randwijk
Ook op Proeftuin Randwijk is twee nachten volop beregend. Bijgaand een foto van het CGO perceel rassenonderzoek. Op de 19e werd van 02.00 uur tot 8.45 uur beregend; de 20ste van 01.00 uur tot 8.00 uur.
Voorlopig zijn de koude nachten weer even van de baan, alhoewel het in het zuiden nog weer vrij koud kan worden. De temperaturen overdag zijn echter wel vrij laag voor de tijd van het jaar in combinatie met de bloesem.

Dit bericht is geplaatst op donderdag 20 april 2017 - 19:42