Twee keer per week publiceert Fruit Trading Company (FTC) de FTC-index op fruittradingcompany.be. De FTC-index wordt berekend op basis van de Conference-noteringen van de Belgische Fruitveiling en Veiling BelOrta en is een graadmeter voor het sentiment op de perenmarkt. Op basis van deze index bepaalt FTC de prijs voor de termijncontracten. Via de NFO-nieuwsbrieven zal wekelijks de meest actuele index worden gepubliceerd.
Voor het bepalen van de index worden prijsnoteringen gebruikt voor Conference-peren in de maatklasse 50 – 70 mm in de kwaliteitsklasse A3++ (klasse I) met dekvel en bestemming export. Vervolgens wordt een gewogen gemiddelde berekend op basis van 10% van de gemiddelde veilingprijs voor de maat 50, 20% voor de maat 55, 35% voor de maat 60, 25% voor de maat 65 en 10% voor de maat 70.

Op fruittradingcompany.be zijn diverse overzichten en grafieken te vinden met daarin de historische prijzen en indexen, de prijzen per kwaliteitsklasse, het aanbod en ook de handel in FTC-contracten. Zo is bijvoorbeeld te zien dat de nieuwe index van € 0,790 per kg historisch hoog is voor de tijd van het jaar. Wanneer voor deze prijs termijncontracten worden afgesloten, voor een bepaalde hoeveelheid product, spreken handelaar en telers af dat een gemiddelde klasse I Conference-peer voor de rest van het seizoen € 0,79 per kg zal kosten. Wanneer achteraf blijkt dat de prijs gemiddeld hoger lag moet de teler dit verschil, via FTC aan de handelaar vergoeden. Maar andersom geldt ook, dat als de prijs uiteindelijk lager blijkt te zijn, dat handelaars het verschil aan de telers bijbetalen. Dit alles afhankelijk van het ingeschreven volume.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 28 januari 2020 - 20:38