In alle kersenboomgaarden waar Wageningen University & Research suzuki-fruitvliegvallen heeft, werden ook dit jaar in april en mei overwinterde volwassen vliegen gevangen. De vliegen hebben de stevige vorstperioden van afgelopen winter overleefd. Dat meldt Herman Helsen van WUR.
Insectengaas is de meest effectieve manier om suzuki-fruitvliegen te bestrijden. Voor situaties waar insectengaas wordt toegepast, betekent dit dat er vóór het sluiten van het gaas al vliegen in de boomgaard zijn.
Aanvullende maatregelen blijven dus nodig. Het gaas moet gesloten zijn ruim voordat de vroege kersen kleuren. Vervolgens kunnen vliegen die al onder het gaas zitten, worden bestreden met Tracer, waar de NFO dit jaar opnieuw een vrijstelling voor realiseerde. Een bespuiting na het sluiten van het gaas, maar voor het kleuren van de vroege kersen, heeft als voordeel dat er dan nog geen eieren kunnen zijn. De suzuki-fruitvlieg legt namelijk geen eieren in de nog groene kersen. Als er eenmaal eieren, larven of poppen van de fruitvlieg in de vruchten zitten, is bestrijding veel lastiger.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 23 mei 2017 - 17:55