Goodnature (Nieuw-Zeeland) ontwikkelde de ratten- en muizenval A24 die op een ‘humane’ manier knaagdieren dood. “Een KBA-licentie is niet nodig, omdat een bestrijdingsmiddel ontbreekt,” aldus knaagdierbeheersingsspecialist Doreen Vogelzangs (Vlamings).
Het apparaat is met twee schroeven vast te zetten aan bijvoorbeeld een boom of muur. “Handiger is het om de val vast te schroeven op twee planken, zodat het geheel makkelijk verplaatsbaar is. Hang vooraf de meegeleverde detectiekaarten op. Vreterij aan de kaarten toont de beste plaats voor de val. Daarnaast voer je de knaagdieren alvast voor en maakt het soort vreterij duidelijk of het om ratten of muizen gaat.”
In de val zit een zes maanden lang bruikbare lokstof waar ratten en muizen op afkomen. Deze knaagdieren steken hun kop in de val waar een uitschietende pen hun nek breekt en waarna de pen automatisch terugschiet in de oude stand. De opening van de val moet 12 tot 15 centimeter boven de grond zitten, zodat dode dieren naar beneden vallen en opgeruimd worden door (roof)dieren. Na 24 slagen moet het gaspatroon dat de pen aandrijft vervangen worden. Een teller telt het aantal slagen.
“Het ontbreken van bloed zorgt dat de val aantrekkelijk blijft voor nieuwe slachtoffers. Omdat (roof)dieren de kadavers meenemen, kun je met een camera controleren of de val werkt.” A24 is voor zowel gebruik binnen als buiten geschikt. Klik hier voor een filmpje over de val.

Dit bericht is geplaatst op donderdag 23 maart 2017 - 19:53