De NFO ziet niets in de plannen van het kabinet die maken dat reguliere- en seizoensarbeid in de land- en tuinbouw fors duurder worden. Het kabinet wil vanaf 2020 dat tijdelijke arbeid fors duurder wordt om daarmee werkgevers te bewegen meer mensen in vaste dienst te nemen. In een gezamenlijke reactie laten LTO Nederland, NFO, KAVB en LTO Glaskracht weten dat dit grote gevolgen heeft voor de teelt van onder andere fruit. Vanwege de teeltcyclus is de fruitsector afhankelijk van seizoenarbeid en is het financieel onmogelijk vaste contracten aan te bieden.

De voorstellen betekenen een explosieve kostenstijging van reguliere arbeid en seizoenarbeid vanaf 2020. Het kabinet motiveert de zogenoemde beprijzing van tijdelijke arbeid als noodzakelijk om de balans op de arbeidsmarkt tussen tijdelijke en vaste dienstverbanden te herstellen. De invoering van de transitievergoeding vanaf dag 1 voor alle contractvormen en het fors duurder maken van de WW-premie voor tijdelijke contracten, zal leiden tot verhoging van de kosten. “Wij vrezen dat teelten uit Nederland zullen verdwijnen. Daarom steunen wij deze plannen niet, omdat de beprijzing zijn doel voorbij schiet. Van een gelijk speelveld is vanaf 2020 geen sprake meer en voor Nederland belangrijke economische sectoren worden keihard getroffen”, vindt de NFO.

De voorstellen van het kabinet zijn uitgewerkt in een wetsvoorstel dat maandag 9 april openbaar is gemaakt. De NFO vindt dat een groot aantal maatregelen in het wetsvoorstel niet leidt tot herstel en vertrouwen bij werkgevers. Ook worden de risico’s van het in dienst nemen van medewerkers, vooral voor kleine werkgevers, niet verlicht.

Vandaag heeft het ministerie van SZW de internetconsultatie geopend. Iedereen kan een reactie geven op het wetsvoorstel. De NFO roept leden op om te reageren op de plannen. Klik hier voor de internetconsultatie en lees het nieuwsbericht van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 10 april 2018 - 19:26