Steeds meer gemeenten stellen regels aan het aantal te huisvesten arbeidsmigranten om woonwijken leefbaar te houden. Onder andere de gemeenten Maasdriel, Zaltbommel, Zuidplas en Tiel willen een grens stellen aan het aantal buitenlandse werknemers dat in een straat of wijk mag wonen. Dat schrijft Trouw.
In de stad Tiel wonen 3.000 à 4.000 arbeidsmigranten. Dat is bijna 10 procent van de totale bevolking. De Midden- en Oost-Europeanen werken in de fruitteelt en glastuinbouw. Vanwege de relatief goedkope woningen heeft Tiel ook een aanzuigende werking op arbeidsmigranten die in andere regio’s werken. Om de leefbaarheid van wijken te bevorderen wil het stadsbestuur van Tiel vastleggen dat er maximaal vier buitenlandse werknemers in een huis mogen wonen. Ook moet er een maximum komen aan het aantal ‘Polenhuizen’ in een straat.
Johan van der Craats van Expertisecentrum Flexwonen reageert in het artikel van Trouw dat gemeenten ook met alternatieven moeten komen. Door alleen streng op te treden wordt het probleem alleen maar verplaatst.

Polenhotel in Geldermalsen
Ook in de gemeente Geldermalsen is er discussie over hoe arbeidsmigranten het best gehuisvest kunnen worden. Binnen de gemeente liggen er plannen voor een woonhotel voor arbeidsmigranten op bedrijventerrein West-Betuwe. Fresh Ideas Beheer uit Tilburg wil hier 230 buitenlandse werknemers huisvesten. Op 12 april is hierover een informatieavond voor omwonenden gepland.
Bij grote bedrijven in Geldermalsen, zoals de distributiecentra van Albert Heijn en Blokker en bij Fruitmasters, werken zo’n achthonderd arbeidsmigranten. Dat meldt De Gelderlander.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 3 april 2018 - 19:16