Het koudefront van begin februari heeft in België de perenaanplanten niet zodanig aangetast dat men oogstvermindering verwacht. “Er zijn nog genoeg knoppen die nu uitlopen om een goede oogst te behalen,” zegt Tom Deckers, onderzoeker van het Belgische proefcentrum pc fruit. Hij denkt dat de boom over de schade aan de onderstam heen zal groeien. Dit gebeurde ook na de strenge vorstperiode in de winter van 2008/’09 wat een referent is voor de schade van afgelopen winter.

Boomkwekerijen zijn wél zwaar getroffen hoewel een dunne laag sneeuw een deel van de onderstam en de wortels beschermde. De eenjarige aanplanten komen er waarschijnlijk wel doorheen, maar de van de zomer geoculeerde stammetjes zullen niet uitlopen. De kwekerijen knippen een groot deel tot het levende hout af en enten ze opnieuw. Dit gebeurt ook in Nederland.

Bij kersen is de schade vooral in de rassen te vinden. Samba, Sweetheart en Summit lijken veel dode knoppen te hebben. Wat dit voor effect heeft op de oogst is nog moeilijk te zeggen.

In vergelijking met de winter van 2008/’09, was deze vorstperiode milder van temperatuur. Met -25°C was het drie jaar geleden extreem koud. Wel lag er toen meer sneeuw en was de aanplant beter afgehard door het koude weer dat toen aan de vorstperiode vooraf ging. Op de NFO-site staat een videoverslag over de vorstschade in België.

 

Dit bericht is geplaatst op vrijdag 6 april 2012 - 06:00