Final 11.3

De naamgeving van nieuwe kersenrassen van Boomkwekerij Fleuren biedt in een oogopslag duidelijkheid over de rijpingsweek. Dit bleek tijdens een bezoek aan de bedrijvenmarkt tijdens de Kennisdag voor de Fruitteelt van de NFO en WUR. De nieuwe Prim-rassen (vroeg) en Final-rassen (laat) zijn afkomstig van veredelaar en fruitteler Peter Stoppel uit het Zuid-Duitse Kressbronn (zie tabel). Het eerste cijfer correspondeert met de kersenweek; het laatste nummer geeft de ‘rasnaam’ aan. Op de nieuwsfoto ziet u Prim 3.1

Voor de commerciële teelt wordt gestreefd naar nieuwe rassen aan het begin en aan het eind van het seizoen. De hardheid van vroege rassen dient minimaal 60 Durofel te zijn bij de pluk en 70 Durofel bij late rassen. De Franse firma Agrosta levert deze hardheidmeter met een Durofel-index van 0 tot 100. Doordat de Durofel-index wereldwijd wordt gebruikt, zijn de hardheidgegevens onderling vergelijkbaar.

Final 11.3

De nieuwe rassen zijn met 60 Durofel of hoger stevig en grootvruchtig. Ter vergelijking: Burlat en Merchant hebben een hardheid van 35 tot 40 Durofel.

Alleen Final 13.1 heeft een iets kleinere vruchtmaat en rijpt wat onregelmatig. Bij Prim 2.3 zijn het korte plukvenster en de heterogene kleur aandachtspunten. Bij de late rassen valt het hoge suikergehalte op. Overigens zijn de Final-rassen zelfbestuivend, terwijl de Prim-rassen elkaar onderling bestuiven. In de toekomst wil Stoppel de merknaam Cerasina gebruiken om zijn kersenrassen te vermarkten. Hieraan kunnen telers vrijwillig meedoen.

Inmiddels vulde Boomkwekerij Fleuren hun gratis KersenApp aan met deze nieuwe kersenrassen. Naast rasseninformatie geeft de app ook informatie over de rijptijden en bevat de app een kleurkaart en meetlat voor kersen. De gekleurde bloemetjes in de app geven de bloeitijd aan: rood is vroeg-, blauw is middentijds- en groen laatbloeiend. De app is gratis te downloaden voor Android en iOS.

Tabel. Rijpingsweek nieuwe kersenrassen (Bron: Fleuren)

Rijpings-week Nieuw ras Pluktijdstip Hardheid (Durofel) Bite* Smaak Suikerge-halte (°Brix) Vrucht-maat (mm)
2 Prim 2.1 Burlat + 2 dagen 65-75 sappig zoet met weinig zuur 17-18 30 mm
Prim 2.3 60-70 knapperig aromatisch 15-16 30-32 mm
3 Prim 3.1 Burlat + 5 dagen 60-70 sappig zeer aromatisch met wat zuur 17 30-32 mm
10 Final 10.4 Regina + 7 dagen 70-80 knapperig goed aroma >20 30-32 mm
11 Final 11.3 Regina + 10 à 15 dagen 75-80 knapperig/sappig zeer goed aroma >20 30-32 mm
12 Final 12.1 Regina + 15 dagen 70-80 knapperig/sappig goed aroma >20 32-34 mm
13 Final 13.1 Regina + 20 dagen 70-75 knapperig/sappig sterk aroma >20 28-30 mm

* alle rassen hebben een stevig bite

Dit bericht is geplaatst op donderdag 6 december 2018 - 16:17