“We mogen best wat trotser zijn op de landbouwsector”, een mening die zowel wordt gedeeld door NFO-voorzitter Gerard van den Anker tijdens de Kennisdag, Koning Willem-Alexander sprak deze zelfde woorden tijdens een werkbezoek onlangs en de Telegraaf polste dit in een stelling op hun website waar de resultaten lovend waren. Trotser zijn is natuurlijk heel mooi, maar de sector heeft ook met heel wat praktische uitdagingen te maken, waar Van den Anker tijdens zijn lezing op in ging. “De eerste 150 dagen voorzitterschap zijn net een achtbaan geweest. Er zit veel dynamiek, passie en inzet in de sector die wereldkampioen fruitteler is. Het is een voorrecht om voorzitter van de NFO te mogen zijn.”
Uitdagingen die hij voor de NFO ziet, zijn om de organisatie verder te laten groeien en minder bescheiden te zijn wanneer er resultaten worden geboekt. Voor de sector heeft hij de thema’s gewasbescherming, arbeid en weerrisico’s hoog in het vaandel staan. Kijkend naar een eerlijke prijs voor je product is er volgens Van den Anker ook nog werk aan de winkel, want als je roodstaat kun je volgens hem niet vergroenen. “Denk bijvoorbeeld ook aan de freon- en asbestkwesties die de sector veel geld kosten. Een kwartje erbij is echt niet te veel gevraagd.”
De voorzitter kon ook melden dat de NFO groeiende is op ledengebied, met name bij kleinfruit maar ook vanuit andere sectoren is er interesse in de organisatie.

In het Fruitteelt-Kerstnummer dat rond 21 december in de brievenbus zit, kunt u een uitgebreid artikel lezen over dit onderwerp.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 4 december 2018 - 16:18