Vanuit de fruitsector is er vrij weinig ingeschreven op de Europese regeling die ingesteld was als tegemoetkoming voor de gevolgen van de Russische boycot. Nederlandse fruittelers meldden 5.954 ton appels en peren aan. Dat is 27 procent van de 22.000 ton product die Nederland door middel van de regeling  uit de markt mocht nemen. In totaal is een bedrag van € 718.840 gemoeid met de interventie van Nederlandse appels en peren.
Voor deze tweede regeling die de EU instelde, konden telers tot 31 december inschrijven. Staatssecretaris (EZ) Sharon Dijksma schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat de genoemde cijfers de stand van zaken op 7 januari 2015 weergeven. Telers hebben nog tot en met 31 januari de tijd en keuze om hun definitieve declaratie in te dienen. De cijfers kunnen dus nog iets veranderen.
Ondanks het lage benuttingpercentage is de NFO toch tevreden met de regeling. De interventieprijs legt een bodem in de markt waardoor voorkomen is dat de prijzen nóg verder onderuit zouden gaan.
Bij de groenten is 87 procent van de maximaal 9.800 ton uit de markt te nemen product benut. In België zou circa 50 procent van de enveloppen benut zijn.

Dijksma schrijft tevens in haar brief dat de uitbetalingen momenteel worden uitgevoerd en naar verwachting eind januari worden afgerond. Overigens is het vanwege de verlenging van de EU-maatregelen nog tot 30 juni 2015 mogelijk product aan te melden.   

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 27 januari 2015 - 17:50