Een coalitie van artsen, wetenschappers, schoolleiders, cateraars en het GroentenFruit Huis wil dat er meer gezonde voeding komt op het werk en op scholen. In een gezamenlijke brief aan de Vaste Kamercommissie van de LNV en VWS pleiten ze voor (fiscale) maatregelen die een gezonde levensstijl nog meer stimuleren.
Ondanks de inzet van de afgelopen jaren stijgt het aantal mensen met overgewicht en leefstijl gebonden ziektes zoals diabetes type II. Tegelijkertijd daalt de consumptie van groenten en fruit en eet 97 procent van de volwassenen te weinig groenten en 80 procent te weinig fruit. De coalitiepartners vinden dat de vrijblijvendheid uit het huidige beleid weggenomen moet worden. “Er zijn in het verleden terecht maatregelen genomen om roken op de werkplek te verbieden. Ook is er terecht strenge regelgeving ingesteld om werknemers fysiek en mentaal te beschermen. Tegelijkertijd wordt de overconsumptie van suiker en zout op de werkplek nog wel gefaciliteerd. Het is gek dat we wel het hoofd van werknemers beschermen met een helm, maar niet het hart in de vorm van gezond eten. Gezonde voeding op de werkplek moet daarom de norm zijn”, schrijven ze.
Ook op scholen worden er meer eisen gesteld aan de fysieke veiligheid dan aan voeding: een tafel mag geen scherpe punt hebben, maar er mag wel een snoepautomaat naast staan.
De coalitiepartners vragen de overheid ervoor te zorgen dat er minimaal 1 gezond eetmoment per dag komt op alle scholen in het primair onderwijs, zodat kinderen 50 gram groenten en minimaal 1 stuk fruit eten. Ook moeten gezonde schoolkantines de norm worden voor alle scholen in het voortgezet onderwijs. Tot slot zou de opbrengst van de hogere btw gebruikt moeten worden om de groenten- en fruitconsumptie op scholen te stimuleren.

Lees meer op groentenfruithuis.nl.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 12 juni 2018 - 20:40