Afgelopen dinsdag organiseerde Proeftuin Randwijk een speciale middag en avond voor haar sponsoren en supporters. In totaal 180 supporters en 60 sponsoren kregen tijdens een rondleiding uit eerste hand te horen welke onderzoeken er lopen en welke tussentijdse resultaten er zijn. De stevige regen liet de bezoekers er niet van weerhouden de complete rondleiding te volgen.
Eén van de onderzoeken die werd toegelicht is het project dat ingezet is door FRUITVOORUIT.NL – waarin NFO deelneemt – en waarin gewerkt wordt met het middelenpakket zoals dat in 2027 waarschijnlijk voorhanden is. Het is een belangrijk onderzoek waarin enerzijds voor de teler gezocht wordt naar oplossingen bij een beperkter middelenpakket, maar waarmee ook richting overheid een duidelijk beeld gegeven kan worden van de mogelijkheden én onmogelijkheden van het wegvallen van middelen.

Voorafgaand aan de rondleidingen was er ’s middags een speciaal programma voor sponsoren waarin Jan Peeters van Fruitconsult een uiteenzetting gaf over de kostprijs van appel en peer. De teeltkosten zijn de afgelopen vijf jaar al met zo’n 15-20% gestegen en Peeters verwacht eenzelfde stijging voor de komende jaren. Met de sponsoren, veelal toeleverende bedrijven, ging hij in discussie over hoe de fruitteler dit moet opvangen. De noodzaak om alleen topkwaliteit te telen is groot, maar toch zal er aan inkomstenzijde ook iets moeten veranderen om het voor de teler rendabel te houden. Centrale vraag tijdens de discussie was: hoe realiseren we een hogere consumptie en een hogere prijs? Een pasklaar antwoord was er uiteraard niet, maar Peeters drukte de sponsoren op het hart er alles aan te doen om de sector in huidige omvang in de benen te houden. “Een nog kleinere sector is niet de oplossing, dat zien we wel in het Verenigd Koninkrijk en Scandinavië. De afgelopen jaren zijn door veel telers als positief ervaren, wat nu resulteert in een opvallende groei in bedrijfsopvolgers. We moeten dat vuurtje wel brandende houden”, aldus Peeters.

Een uitgebreid verslag van de sponsorenmiddag en supportersavond leest u binnenkort in Fruitteelt.

Dit bericht is geplaatst op donderdag 2 juni 2022 - 16:45