“De spanning in de perenmarkt neemt toe”, merkt Randy Dijksman van Service2Fruit. En dan betreft het een gezonde spanning. “De telers verdedigen hun goede kwaliteit peren goed. Er wordt geknokt voor een goede prijs en het product wordt niet zomaar meegeven. Afnemers moeten daarop terug naar hun eindafnemers om een hogere prijs mogelijk te maken. Daardoor ontstaat toch wat werking; er gaat wat makkelijker product weg, ook Beurre Alexander Lucas en Doyenné du Comice. En in België lopen de prijzen ook op.”
“De afgelopen weken zagen we dat Poolse eindafnemers hun specifieke maten en kwaliteit rechtstreeks in Nederland kopen. Dat is op zich niet verkeerd. De kleine maten Conference zijn in Polen slecht te plaatsen. In Nederland zijn daar meer mogelijkheden voor, zoals kleinverpakking. Dat is beter dan wanneer deze peren elders in Europa min of meer worden gedumpt.”
“Bij Elstar is van toegenomen spanning nog weinig te merken. Over het algemeen is de situatie wel positiever dan enkele weken geleden. De goede vraag naar industriefruit en de goede prijzen voor schilappels ten opzichte van de goede kwaliteiten leggen een bodem in de markt. Maar de langdurige aanbieding van Jumbo is nog niet voorbij of Plus biedt alweer Elstar aan voor € 1 per anderhalve kilo. Dat geeft toch wel aan dat het aanbod nog erg ruim is.”
“Voor Rode Boskoop en Gieser Wildeman was december ooit dè maand. Dat is misschien nog zo, maar veel toeleveranciers hebben hun positie al maanden geleden ingenomen. In of net na de oogst gaan deze rassen vaak mee in de verkoop en komen dan niet tot hun recht. Nu wel, maar dan heeft de teler daar weinig meer aan.”

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 13 december 2016 - 13:53