In gezelschap van zo’n 400 vakgenoten zijn fruittelers afgelopen donderdag weer helemaal bijgepraat over de laatste ontwikkelingen binnen teelt en markt. Het lezingenprogramma op de jaarlijkse Kennisdag kon rekenen op een goede belangstelling vanuit de sector.
De aftrap werd gegeven door Klaas de Jager van The Greenery met een presentatie over frambozenteelt onder zonnepanelen. Na het eerste proefjaar is de conclusie dat de panelen nu nog teveel licht wegnemen. Het gras was letterlijk het groenst onder de folieoverkapping in de proef. Ook de natte rijpaden na regen zijn een puntje van aandacht. Vooralsnog is de teelt onder zonnepanelen niet rendabel.

Veel interesse was er voor de lezing van Peter Frans de Jong van WUR over digitalisering van de oogsttechniek. In een filmpje liet hij de plukrobot van FF Robotics in werking zien. Het filmpje maakte hij tijdens zijn reis voor Fruit 4.0 naar de Verenigde Staten. De machine van FF Robotics machine kost overigens 350.000 euro. Binnen Europa zijn de eerste twee machines naar Frankrijk verkocht.
Vanuit Fruit 4.0 toonde De Jong de kaarten met resultaten van drie jaar fruitpluk op één perceel, waar de opbrengst van het aantal vruchten per meter werd nagemeten. De blos werd gemeten tijdens sortering. Van iedere bak was bekend welk aantal meters van het perceel erin geplukt was. Bij een hoge opbrengst viel de kleur wat tegen, zo concludeerden de kaarten. Iets wat ook klopt met de praktijk.

Marcel Wenneker van WUR praatte de aanwezigen bij over zwartvruchtrot. Na bijna 25 jaar zwartvruchtrotonderzoek missen er nog steeds wat puzzelstukjes. Op een perceel in Randwijk is nu twee jaar op rij een infectie uitgelokt nadat sporen op de vruchten zijn gebracht. Vooral na enkele weken warm weer vertoonde zich zwartvruchtrot op de vruchten. Bij infectie in het voorjaar komen er wat kleine zwarte ingezonken vlekjes. Bij symptoomontwikkeling in augustus dienen zich wat grotere ronde vlekken aan. De teler kan hierdoor dus wel zien of hij te maken had met een vroege of late infectie. Omdat nog niet alle stukjes van de zwartvruchtrotpuzzel zijn gelegd wordt het onderzoek nog voortgezet. Er wordt dan verder gekeken naar infectiemomenten en hoe de infectiedruk verlaagd kan worden.

Uiteraard leest u binnenkort een uitgebreid verslag van de Kennisdag in Fruitteelt.

Dit bericht is geplaatst op donderdag 28 november 2019 - 20:23