De Hof van Wageningen was vandaag hét centrum van de Nederlandse fruitsector. Met circa 350 aanwezigen was deze, door NFO en WUR georganiseerde dag, goed bezocht. Het middagprogramma stond bol van allerlei teeltgerichte lezingen. Zo was er in het goed bezochte lezingenblok voor klein- en steenfruit veel belangstelling voor de lezing van Herman Helsen over de ontwikkelingen rondom de suzuki-fruitvlieg. Bij het grootfruit presenteerde Dirk van Hees (Fruitconsult) de teeltresultaten van vijf relatief nieuwe perenrassen.
Alex van Schaik (WUR) liet zijn toehoorders meedenken over de koelcel van de toekomst. Een koelcel die draait op zonne-energie en zijn overtollige energie opslaat in een ijsbuffer is wellicht het model voor de toekomst. Ook lichtte hij ondernemers in over ontwikkelingen op het gebied van synthetische en natuurlijke koudemiddelen.

Tussen de lezingen door konden de aanwezigen de bedrijvenmarkt bezoeken. In de stand van Proeftuin Randwijk konden nieuwe appel- en perenrassen worden beoordeeld. Het ging om zes nieuwe perenrassen en zes nieuwe appelrassen uit het Cultuur- en Gebruikswaardeonderzoek (CGO); allen nog onder nummer. De resultaten van de uiterlijke beoordeling leest u volgende week in Fruitteelt.

Na een middag die in het teken stond van tal van lezingen over uiteenlopende teeltaspecten praatte Nicolette Quadvlieg (Groenten Fruithuis) de aanwezigen bij over de veiligheid van ons fruit. Uiteindelijk is voedselveiligheid een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de hele keten.
Last-but-not-least lanceerde het Food Cabinet de plannen voor de NFO-Imagocampagne. ‘De fruitigste’ dat is kort samengevat dé boodschap van de Nederlandse fruitsector. Veel partijen, zoals fabrikanten van jam of bijvoorbeeld vruchtenhagel, claimen het, maar vers fruit is echt het fruitigst. En dat is wat de fruitsector zelf in huis heeft.
Met dit laatste onderwerp als afsluiter is er weer genoeg stof om over na te praten en na te denken.

Dit bericht is geplaatst op donderdag 16 november 2017 - 20:29