Johan Elenbaas uit Kapelle is één van de zes telers die meedraaien in de Bee Deal van Jumbo en The Greenery. Voor hem was deze deelname een ‘logische stap’. “Wij hebben 26 hectare fruit; appels, peren, kersen en pruimen. Omdat een goede bestuiving van groot belang is, met name voor de kersenteelt, ben ik sinds enkele jaren actief als imker en zet ik zelf de bijenvolken uit in onze boomgaarden. Meedraaien in de Bee Deal paste dan ook perfect bij ons; daarom heeft The Greenery ons waarschijnlijk ook benaderd.”

Elenbaas hield bij het uitvoeren van bespuitingen altijd al rekening met de bijenstand. “Het enige wat we afgelopen jaar extra hebben gedaan, is dat we bloemenzaad hebben ingezaaid in een strook langs de boomgaard. Ook staat bij de winkel bij ons bedrijf een informatiebord, waarop klanten kunnen lezen hoe wij duurzaam omgaan met bijen en bestuiving.”

Met name aan dit laatste hecht Elenbaas veel waarde. “Ik merk dat klanten deze informatie lezen; men vindt het belangrijk dat een product verantwoord en duurzaam is geteeld. Maar sowieso is het goed om mensen te laten zien dat wij als fruitteeltsector bewust en duurzaam bezig zijn met de wereld om ons heen. Op deze manier creëren we goodwill en draagvlak, en daarmee ook toekomstperspectief. Daar ligt naar mijn idee de belangrijkste meerwaarde van dit Bee Deal-project; ik ga er niet van uit dat onze deelname echt harde euro’s gaat opleveren.”

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 9 februari 2016 - 12:58