Het aanbieden van gratis (snack)groenten en fruit verbetert de groente- en fruitconsumptie onder studenten. Dat blijkt uit onderzoek onder 400 HAS-studenten. Tijdens een nulmeting bleek dat slechts 9 procent van de studenten daadwerkelijk de aanbevolen 2 stuks fruit per dag at. In totaal at slechts 14 procent de aanbevolen hoeveelheid van 250 gram groente per dag.
Gedurende zes weken werd in de centrale hal van HAS Hogeschool  in Den Bosch een zogenaamd HAS-to-GO-afhaalpunt geplaatst waarin gratis groenten en fruit werden aangeboden. Er werden twee concepten getest: in de eerste drie weken konden studenten groente of fruit meenemen om onderweg op te eten en in de drie daaropvolgende weken werd een frisse, groene, gezonde sfeer gecreëerd en werden krukjes geplaatst zodat de studenten de groenten en fruit te plekke op konden eten.
Vooral bij studenten met een lage groente- en fruitconsumptie bleek het HAS-to-GO-concept bij te dragen aan een betere consumptie. Met name de consumptie van snackgroenten steeg opvallend dankzij het gratis aanbieden ervan. Ook de fruitconsumptie steeg, maar minder snel en voor studenten die vooraf al veel fruit aten maakte het gratis aanbieden weinig verschil. De consumptie van gebakken of gekookte groente daalde juist na het gratis aanbieden van de snackgroenten. Studenten lijken het eten van snackgroenten dus te compenseren door ’s avonds minder groenten op tafel te zetten.

Bekijk hier de factsheet van het onderzoek.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 17 april 2018 - 20:07