Met de verkoop van opnieuw twee locaties heeft The Greenery haar financiële positie voor de komende tijd vastgesteld. Vorige week maakte het bedrijf bekend dat ze haar locaties in Barendrecht en Breda voor 46 miljoen euro heeft verkocht aan WDP Nederland. In de deal is vastgelegd dat de vastgoedbelegger op beide locaties investeert in nieuwbouw voor de afzetorganisatie. The Greenery moest van de banken dit jaar opnieuw gebouwen en bedrijfsonderdelen verkopen om haar zwakke financiële positie te verbeteren. In haar jaarverslag schrijft de organisatie dat verkoop van bedrijfsonderdelen nodig is om de bankschulden te laten afnemen.
In 2014 leende The Greenery, naast het bestaande krediet van maximaal 175 miljoen euro, nog eens 45 miljoen euro om de in 2013 opgelopen verliezen en het reorganisatieplan Phoenix te financieren. Na de verkoop van verschillende bedrijfsonderdelen om extra te kunnen aflossen, bleef eind 2014 nog een schuld van 19 miljoen euro over op deze nieuwe lening. Bij twee achtereenvolgende reorganisaties zijn sinds begin 2014 ruim 400 van de 1.400 banen geschrapt. Daarnaast heeft The Greenery in 2014 in opdracht van de banken verschillende bedrijfsonderdelen moeten afstoten. De belangrijkste desinvestering was de verkoop van het minderheidsbelang in Hessing. Daarnaast werden het distributiecentrum in Maasland, een klein distributiecentrum in Barendrecht, vastgoed en inventaris in Poeldijk en aandelen in Van Dijks Foods Belgium verkocht.
De hoofddirectie van The Greenery verwachtte begin april, op basis van de begroting 2015 en het lopende desinvesteringsprogramma, nog voor ten minste twaalf maanden over voldoende financiering te beschikken.

Nieuwbouw Barendrecht en Breda
In de overeenkomst met WDP Nederland is vastgelegd dat de vastgoedbelegger in Barendrecht nieuwbouw realiseert om het bestaande Retail DC van The Greenery uit te breiden. In de nieuwbouw worden ook de logistieke activiteiten van Hagé International, de import-afdeling van The Greenery, ondergebracht. Een tweede nieuwbouw wordt gerealiseerd ten behoeve van de bestaande fustwasserij van Euro Pool System, waar het reinigen van kratten wordt uitgevoerd door The Greenery.  In totaal wordt ongeveer 40.000 m² bedrijfsruimte bijgebouwd. In Breda wordt een nieuwbouw van 20.000 m2 gerealiseerd en ingericht als Zachtfruit DC voor The Greenery. Oplevering van beide nieuwbouwprojecten is voorzien voor eind 2016.

Dit bericht is geplaatst op maandag 4 mei 2015 - 18:41