Greenpeace heeft tijdens de eerste bijeenkomst van de Begeleidingscommissie Milieukeur Plantaardige producten haar eisen over de aanpassing van Milieukeur kenbaar gemaakt. Daarbij pleitte de milieuorganisatie tevens voor een meerprijs voor telers die voldoen aan de Milieukeur-eisen. In de begeleidingscommissie praten telers, handel, retail en milieupartijen over de aanpassing van Milieukeur voor de teelten van groente en fruit.
De NFO was bij dit overleg niet uitgenodigd. Wel vindt de NFO het goed dat Greenpeace zich sterk maakt voor  een meerprijs voor de door de ondernemer extra te leveren prestatie en te nemen risico’s. De NFO heeft altijd gepleit voor het niet eenzijdig bij de producent neerleggen van de gevolgen van bovenwettelijke eisen van de retail. Ook blijft de NFO vinden dat de retail alle productherkomsten langs dezelfde milieulat moeten leggen, dus ook het importfruit.
Ten slotte blijft de NFO samen met GFhuis en LTO Glaskracht werken aan praktisch uitvoerbare maatregelen.
Groenten & Fruit meldt op haar website dat op het dossier gewasbeschermingsmiddelen en water nog geen concrete voorstellen liggen, maar op het hoofdstuk energie zijn de conceptvoorstellen duidelijker. Onder meer door te sturen op CO2-uitstoot.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 12 september 2017 - 20:51