Het vraagstuk rondom het sluiten van Europese landsgrenzen blijft maar veranderen. De situatie blijft vooralsnog onvoorspelbaar. In dit bericht een update met informatie van vanmiddag 27 maart 12:00uur.

Duitsland
Gisteren berichtte de NFO u al dat Duitsland haar grenzen op slot heeft gezet, dit lijkt nu vooral over de situatie in het eigen land te zijn. Volgens de meest recente informatie zou de grens tussen Polen en Duitsland open zijn en kunnen seizoenarbeiders door Duitsland heen in Nederland komen en weer naar huis reizen. Roemenen en Bulgaren mogen volgens een verklaring van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken niet door Duitsland reizen.
De Duitse regering wil voor de oogst in haar eigen land nu studenten en migranten inzetten om de arbeidstekorten op te vullen. Of dit gaat lukken is ten zeerste de vraag aangezien er jaarlijks zo’n 300.000 seizoenarbeiders werkzaam zijn in de Duitse agrarische sector.

Polen
Poolse arbeidskrachten die van buiten Polen naar huis komen moeten twee weken thuis in quarantaine. Via sms een systeem zou nu gemonitord worden of ze ook daadwerkelijk thuis blijven.

Roemenië en Bulgarije
Roemeense seizoenarbeiders worden niet in Duitsland toegelaten en kunnen dus ook niet via daar doorreizen.

Dit bericht is geplaatst op vrijdag 27 maart 2020 - 14:35