Het winterse weer van de afgelopen dagen maakte het opnieuw spannend voor de fruitsector. De nacht van zondag op maandag was het koudst met in het midden en oosten van het land temperaturen tot -4,9°C. Na de warme dagen van vorige week kwam er alweer ontwikkeling in de fruitbomen wat ze kwetsbaarder maakt voor lage temperaturen. Wanneer appelbomen in volledige winterrust zijn kunnen ze meer dan 20°C vorst verdragen, maar bij het verschijnen van de eerste groene delen loopt de kritische grens terug naar -7°C.
Uit een belrondje met verschillende adviseurs zijn nog geen verontrustende geluiden te horen. De adviseurs zijn niet zelf door telers benaderd vanwege problemen en zelf hebben ze die tijdens hun rondgang ook nog niet geconstateerd. In elk geval niet in appel, peer of kers. Wel was er melding van een teler met pruimen in de kas dat de stampers van de bloemen zwart zagen. Vanuit het kleinfruit is nog niets bekend.

Op Facebook was de afgelopen dagen te zien hoe telers hun maatregelen namen tegen de kou. Theo Vernooij plaatste een Frostguard tussen zijn bloeiende kersen in de kas. Een Duitse teler zette een rij voorraadbakken als windscherm langs zijn perceel peren tegen de koude oostenwind.

In Polen viel in de zuidelijk helft  van het land tot plaatselijk 20 cm sneeuw. De sneeuwbuien trokken vanaf vrijdagmiddag over het land en breide in de loop naar zaterdagnacht steeds verder uit naar het zuiden. Ook Italië had te maken met sneeuw in het gebied tussen Modena en Bologna. De kersenbomen staan nog niet in bloei, maar pruimen en abrikozen zijn al wel verder in ontwikkeling. De temperaturen lagen tot nu toe rond het vriespunt maar de komende dagen worden lagere temperaturen voorspeld.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 20 maart 2018 - 20:03