“Hoe je als kleine sector effectief kan innoveren? Organiseer je collectief. Inderdaad, zul je dan zeggen, dat is lekker makkelijk, een open deur.” Toch moet de oplossing wel op deze manier gevonden worden is Ernst van den Ende (algemeen directeur van de Plant Sciences Group WUR), van mening. Tijdens de sponsorenbijeenkomst van 17 augustus op Proeftuin Randwijk, voorafgaand aan de open dag, gaf hij zijn visie op dit vraagstuk. De ruim 70 vertegenwoordigers van de inmiddels meer dan 50 sponsoren die aanwezig waren hoeven niet meer overtuigd te worden van samenwerking, want die weg zijn zij immers al ingeslagen door sponsor van de Proeftuin te worden.
Feit is dat er meer voedselproductie nodig is de komende jaren. Ook wordt er gekeken naar de inzet van minder gewasbeschermingsmiddelen en wordt het thema gezondheid (voedselveiligheid en natuurlijk eten is echt een hype) steeds belangrijker. Voor de fruitsector liggen er volgens de Van den Ende dus voldoende kansen. Gelukkig gaat de ontwikkeling snel als het gaat om innovaties bij DNA (plantveredeling), camera’s, sensoren, techniek, etc. “Nu in 2017 zit er meer techniek in je telefoon dan in 1968 in een raket die de ruimte in ging.” De veredelaar van nu wordt volgens Van den Ende steeds mee een bio-informaticus de komende jaren.
Ook de maatschappij verandert, feit is dat er meer naar die groep gekeken moet worden”. Communicatie bijvoorbeeld: “Leg uit wat je doet. Dit wordt steeds belangrijker en dat moeten we veel meer doen.” Reageer ook niet defensief als er kritiek komt en vertel ook vooral de mooie verhalen die de sector heeft, gaf hij de zaal mee.
Wat betreft informatie is er ook veel uit het buitenland te halen en zijn er ook diverse regionale initiatieven en niet te vergeten de Europese PPS-Projecten.
“Er liggen dus kansen, en het geheim is uiteindelijk toch om je te organiseren. Als je je als keten collectief opstelt dan kun je veel meer met alle innovaties die er zijn.” Van den Ende sloot zijn verhaal af met de oneliner: “Wie niet kan delen, kan ook niet vermenigvuldigen. Als je kennis deelt op zo’n dag als deze dan krijg je we wat van terug, dus praat en deel veel.”
In een volgend nummer van Fruitteelt volgt een artikel over deze bijeenkomst.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 29 augustus 2017 - 17:58