Telers die nog insectengaas tegen de suzuki-fruitvlieg willen bestellen wordt aangeraden dat zo snel mogelijk doen. Een belrondje langs verschillende leveranciers leert dat de levering de afgelopen weken soms moeizaam verliep. Een combinatie van een grote Europese vraag en een tekort aan grondstoffen leidde er toe dat de productie de vraag op sommige momenten niet bij kon houden.
De productie van het insectengaas vindt grotendeels in Zuid-Europa plaats. Vanwege de hoge olieprijs is het granulaat waarvan de netten gemaakt worden duur en is er een tekort aan deze grondstof.
Op de bijeenkomst van de NFO-productgroep Houtig Klein- en Steenfruit op dinsdag 19 mei vertelde Arjen Visser van Howitec Netting bv dat het bedrijf in de eerste week van juni de huidige bestellingen uitlevert en dat er dan nog een kleine voorraad over is. In de loop van juni wordt de voorraad wederom aangevuld. Howitec Netting levert niet direct aan telers maar werkt samen met tuinbouwleveranciers waaronder Vlamings en PG Kusters.
Telers vragen vooral om het nettype Ornata Plus 77102. Dit net is nieuw ontwikkeld, speciaal voor de suzuki-fruitvlieg en kwam als 100 procent betrouwbaar uit de laboratoriumproef die Wageningen UR begin dit jaar uitvoerde (zie Fruitteelt 8, pagina 9). Speciaal aan dit type insectengaas is een dunnere draad en langwerpige mazen voor extra licht- en luchtdoorlaat. Het type Ornata Plus 95135, dat in de test niet 100 procent betrouwbaar bleek is nog in allerlei breedtes en lengtes leverbaar vertelt Visser. Met dit net is ook het kersenperceel van Gijsbert Hakkert, waar de bijeenkomst afgelopen dinsdag plaatsvond, sinds twee jaar overkapt. Hakkert heeft sinds het net is aangebracht geen last van de suzuki-fruitvlieg gehad, ondanks de wat mindere testresultaten. Dat kan verschillende oorzaken hebben. De meest waarschijnlijke is dat de suzuki-fruitvlieg bij Hakkert nog voldoende alternatieven in de omgeving had, waardoor de vlieg niet alle moeite gedaan heeft door het gaas te komen. In de laboratoriumproef werd het gaas over een beker met fruitvliegjes gespannen naast enkele rijpe aardbeien en werd gekeken of er vliegjes door konden. De vliegjes hadden in de beker geen alternatieve voeding en waren om te overleven genoodzaakt te ontsnappen. Daarbij speelt mee dat bij het opspannen rond de beker is het gaas waarschijnlijk iets opgerekt (wat in de praktijk overigens ook kan gebeuren). De door de onderzoekers gemeten maaswijdte (1,45 mm) was iets groter dan de door de fabrikant opgegeven maaswijdte (1,35 mm).  
Andere leveranciers van insectengaas zijn onder andere Van Nifterik en Rovero. Beiden importeren zelf gaas en ondervonden de afgelopen weken dat er een krapte is op de markt. Johan van Tuil van Rovero vertelt dat het bedrijf tijdelijk geen gaas kon leveren, maar dat de voorraad inmiddels is aangevuld en dat Rovero weer direct op de vraag van klanten kan reageren. Bij Van Nifterik is de levertijd op dit moment circa twee weken. Lisa van Wolfswinkel legt uit dat de levertijd afhangt van de order, de gewenste breedtes en het transport.
 
Foto: Oprolbare kersenoverkapping van Rovero met suzuki-vlieg-gaas in de zijgevels en op de corridors in de kopgevels. 
Dit bericht is geplaatst op donderdag 21 mei 2015 - 14:44