Het noodweer dat donderdag 23 juni over Zuidoost-Nederland trok, liet zijn sporen achter in de fruitsector. Bij de OFH kwamen enkele tientallen hagelschademeldingen uit Limburg binnen. De schade strekt zich uit van Zuid- tot Noord-Limburg. Raymond Notermans, NFO-afdelingsvoorzitter van Zuid-Limburg, ziet in zijn omgeving de schade variërend van een lichte tik tot houtschade. De bui trok vooral over het Centraal Plateau bij Schimmert. Bedrijven op het Plateau bij Margraten bleven gevrijwaard van hagelschade.

Op overkapte kersenpercelen ontstond schade doordat strooihagel langs de zijkanten en via de sluitingen binnendrong.

In Noord-Limburg is er naast hagelschade vooral veel wateroverlast, zegt NFO-afdelingsvoorzitter Frank Hoeymakers. Tijdens het noodweer viel opnieuw zo’n 40 mm regen, terwijl de percelen al volledig verzadigd waren. Bij de kersen levert dat directe schade op vanwege het barsten en extra rot. In het hardfruit kunnen telers al langere tijd bespuitingen nauwelijks uitvoeren vanwege mogelijk kwaliteitschade.

Beide NFO-voormannen benadrukken dat de weerschade het zoveelste probleem is waarmee telers hebben te kampen. De prijsdruk, maar ook het totale landbouwklimaat in de EU zorgen ervoor dat veel telers het water aan de lippen staat. Goede noodmaatregelen zijn dan ook zeer gewenst.

Dit bericht is geplaatst op maandag 4 juli 2016 - 08:25