De Argentijnse fruitsector heeft de oogstverwachting voor appels nog verder naar beneden bijgesteld. Begin februari werd een afname van 6 procent ten opzichte van 2011 voorspeld, maar nu wordt zelfs gesproken over 17 procent kleinere oogst. Ook bij peer wordt een afname van 17 procent voorspeld.

 

De appelproductie wordt nu geraamd op 869.000 ton, de perenproductie op 697.000 ton (cijfers WAPA).

In Argentinië groeien meer dan de helft van alle peren van het zuidelijk halfrond. De daling is dan ook van behoorlijke invloed op de totale perenexport vanuit het zuiden, meldt www.freshfruitportal.com. Bij appel is de invloed van Argentinië op de totale productie van het zuidelijk halfrond (raming 5.457.000 ton) geringer.

Belangrijkste oorzaak voor de productiedaling zijn de slechte weersomstandigheden tijdens het groeiseizoen. De belangrijkste appel- en perenregio Rio Negro is tussen november en februari veelvuldig getroffen door hagel. Het zou gaan om 7.000 hectare fruitaanplant die getroffen werd. Toch is dat volgens sommigen niet de grootste zorg, veel telers zijn verzekerd tegen hagel. Ook de volle Europese hardfruitmarkt zorgt ervoor dat er veel minder export is en dat veel fruit verkocht moet worden voor verwerking. Daarbij komt dat er in de sapindustrie de afgelopen twee weken stakingen zijn geweest, waardoor appel- en perentelers extra gedupeerd zijn.

Een andere factor is dat de euro in waarde is afgenomen, terwijl de prijzen in Argentinië fors zijn gestegen vanwege de inflatie van zo’n 18 procent.

Overigens is de kwaliteit van de Argentijnse appels en peren dit seizoen wel goed.

 

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 20 maart 2012 - 14:30