Fruitteeltbedrijven grenzend aan de grote steden in het westen van het land hebben de komende jaren kans op schade door de halsbandparkiet. Uit een internet-enquête waarvoor onder andere via de NFO aandacht is gevraagd, zijn elf schadegevallen bekend geworden. Tot nu toe veroorzaken de vogels vooral schade in kleine boomgaarden op landgoederen en in privétuinen, maar volgens het CLM kunnen halsbandparkieten een serieus gevaar worden voor de fruitsector.

De halsbandparkiet komt voor in stedelijke gebieden in met name het westen van het land. Schade werd tot nu toe gemeld in de buurt van Leiden, Den Haag, Delft, Rotterdam en de Utrechtse Vechtstreek. De randen van fruit- en boomteeltgebieden in de Kromme Rijn en Betuwe zijn al (bijna) bereikt, aldus het CLM.

Een fruitbedrijf in Barendrecht wordt sinds 2009 met regelmaat geplaagd door een groep van 150 halsbandparkieten. De parkieten verblijven ongeveer van mei tot juli op het bedrijf en pikken de nog onrijpe appels aan. Vlak voor de oogst vertrekken ze en schakelen ze over op onder andere walnoten. De parkieten laten zich moeilijk verjagen, waarschijnlijk omdat ze gewend zijn aan het stadslawaai. Ook in en rond andere Europese steden komt de halsbandparkiet voor. 

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 14 oktober 2014 - 09:13