Oekraïne heeft zijn marktaandeel op gebied van bevroren blauwe bessen dit seizoen verloren aan Rusland. De export van bevroren blauwe bessen uit Oekraïne steeg de afgelopen vijf seizoenen jaarlijks met 15 tot 20 procent, maar kende dit seizoen een daling van 20 procent ten opzichte van 2010/’11.

Sinds juli 2011 is de export van bevroren blauwe bessen uit Rusland juist verzesvoudigd ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Het land exporteerde de afgelopen acht maanden meer dan 5.000 ton bevroren blauwe bessen. Belangrijkste afnemers zijn Litouwen, Finland en Zweden.

Beide landen noemen de hoge prijzen volgens www.lol.org.ua als oorzaak van de extreme exportcijfers. Oekraïne had in 2011 te maken met een tegenvallende oogst, waardoor de prijzen sterk zijn gestegen. In juli begon het seizoen met prijzen van € 1,90 tot € 2,20 per kg. Naar het eind van het seizoen stegen de prijzen naar € 2,80 tot € 3,30 per kg, tweemaal zo hoog als in 2010. Veel fabrikanten stopten met het verwerken van de bessen in de overtuiging dat de prijzen veel te hoog zouden worden om de bessen op de Europese markt kwijt te kunnen. Het blauwe bessenareaal en de verwerkingscapaciteit zijn de afgelopen jaren in Oekraïne sterk gestegen.

Russische bedrijven zeggen daarentegen de gestegen export te danken te hebben aan de prijsstijgingen in Scandinavische landen. Het Russisch aandeel van blauwe bessen op de EU-markt is de laatste jaren opnieuw fors gestegen. In het recordjaar 2006/’07 bedroeg de export bijna 11.000 ton.

 

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 10 april 2012 - 21:30