Ondanks de koude winter wordt suzuki-fruitvlieg veelvuldig waargenomen; het plaaginsect heeft zich onder meer al gemanifesteerd in kersenpercelen. Dit meldde Delphy-adviseur Harrie Pijnenburg afgelopen woensdag tijdens het Soft Fruit Event van Delphy. “En aangezien er nog veel eieren moeten uitkomen, zal de plaagdruk de komende periode fors toenemen.”

Pijnenburg benadrukte dat hygiëne het sleutelwoord is in het tegengaan van suzuki-fruitvlieg; onder meer een schoon veld en het verwijderen van valfruit zijn belangrijk. “De mogelijkheden van chemische gewasbeschermingsmiddelen worden steeds beperkter. We moeten daarom focussen op hygiënemaatregelen en op andersoortige oplossingen; denk aan lokvallen en lokstoffen. Onderzoek van Wageningen Plant Reserach laat onder meer hoopvolle resultaten zien met schimmels als Metarhizium robertsii, die een natuurlijke vijand vormen tegen de suzuki-fruitvlieg. En voor een product als kers is innetten een goedde remedie, maar bij frambozen is dit bijvoorbeeld al geen optie. Hier moeten immers de hele oogstperiode bijen worden ingezet.”

Tot honderd procent aantasting
Ook Herman Helsen, onderzoeker entomologie bij Wageningen Plant en Research, ziet dat suzuki-fruitvlieg weer volop aanwezig is. “In het voorjaar werden in alle kersenboomgaarden met monitoringsvallen suzuki-fruitvliegen gevangen. Vanaf 1 april werden op niet-fruitgewassen als klimop en Aucuba eieren gevonden; hieruit ontstonden vanaf eind mei vliegen van de nieuwe generatie. In diezelfde periode zijn in Midden-Nederland de eerste eieren in de vroege kersen gevonden en eind mei, begin juni nam het aantal eieren sterk toe. Al met al lijkt de druk op de vroege kersen groter dan in voorgaande jaren: in onbehandelde (hoogstam)kersen is zelfs tot honderd procent van de vruchten aangetast.”
Omdat veel eieren nog uit moeten komen, verwacht ook Helsen dat de plaagdruk de komende periode flink zal toenemen. “Dat zal niet alleen tot problemen leiden in kersen, maar ook in andere soorten zachtfruit.”

Dit bericht is geplaatst op donderdag 29 juni 2017 - 19:02