Dankzij het wat koelere zomerweer plukt Aart van Wijk van De Sikkert in Opijnen een mooie kwaliteit bramen. Het gros van de productie vindt zijn weg via verkoopprogramma’s van The Greenery naar de retail. De prijzen zijn dit jaar matig en liggen € 1,50 per kilo lager dan het topjaar 2016.
Het areaal braam bestaat bij Van Wijk voor 15 procent uit Loch Ness en 85 procent is Chester. Vanwege de nachtvorsten dit voorjaar zijn de kappen over Loch Ness al vroeg gesloten. Ondanks dat ontstond er toch vorstschade aan de vroegste bloemknoppen. Vanaf mei kwamen de planten massaal in bloei. Dat was ook terug te zien tijdens de oogst. De eerste twee weken van de oogst kon slechts mondjesmaat worden geplukt, waarna de oogst in korte tijd verviervoudigde. Van Wijk verwacht begin september klaar te zijn met de oogst van Loch Ness. De oogst van Chester loopt, afhankelijk van de weersomstandigheden, door tot half oktober.
In totaal zullen dit jaar 40 à 50 ton bramen geplukt worden op De Sikkert. Van Wijk wil zijn productie volgend jaar uitbreiden naar 80 à 90 ton met als doelstelling uiteindelijk jaarlijks een productie van 100 ton bramen. “Er is ruimte op de markt voor uitbreiding van het zachtfruitareaal, maar dat moet niet te snel gaan”, zegt Van Wijk. “De Rabobank heeft het zachtfruit vorig jaar veel te veel gepromoot. Samen met de goede prijzen van vorig jaar heeft dat ervoor gezorgd dat te veel mensen dit jaar in de bramenteelt zijn gestapt”, vindt de zachtfruitteler. De overproductie zorgt nu voor matige prijzen, zeker bij de klokverkoop.
Van Wijk zet het merendeel van zijn productie af via de afzetprogramma’s van The Greenery. Afnemers zijn onder andere Jumbo en Plus. De teler maakt deel uit van een werkgroep binnen The Greenery die medezeggenschap heeft over de verkoopprijs. “Ik ben heel tevreden over hoe dat loopt. Met de afzetprogramma’s doe je niet meer mee op de piekmomenten als de prijzen voor de klok boven de € 2 per 125 gram uitkomen, maar ik heb ook nog geen een keer onder de € 0,90 gebeurd dit jaar”, aldus Van Wijk. Hij verwacht dit seizoen uit te komen op een middenprijs van € 7 per kilo bramen.
The Greenery brengt de bramen deze week extra onder de aandacht van de consument via Verse Oogst.

Dit bericht is geplaatst op donderdag 10 augustus 2017 - 17:12