Hitte en droogte laten steeds meer sporen na en we zijn er nog niet. We hebben allemaal het penibele verhaal van pruimenteler Kees Hamelink uit Wemeldinge in het nieuws kunnen volgen, hij is een van de telers waarbij schrijnend duidelijk werd wat de extreme droogte in combi met geen mogelijkheid tot watergeven kan veroorzaken. Ook in andere delen van het land waar wel water is, komen er steeds meer maatregelen. 
Het grootste Waterschap in Nederland, Waterschap Rivierenland, stelt vanaf woensdag 25 juli in het gehele rivierengebied overdag (09:00-18:00 uur) een beregeningsverbod in met oppervlaktewater. Fertigatie mag wel aanblijven overdag. Het waterschap pompt met extra materieel vanaf de grote rivieren water in het gebied. Op sommige plaatsen gebeurt dat voor het eerst sinds het droge recordjaar van 1976. Bij negen andere waterschappen geldt al langere tijd een (gedeeltelijk) onttrekkingsverbod van oppervlaktewater. Zie onderaan dit bericht een overzicht van alle waterschappen die maatregelen hebben getroffen.

Neerslagtekort nu al op 300 millimeter
Doorgaans is het neerslagtekort in september ongeveer 100 millimeter. In extreem droge zomers nadert het tekort 300 millimeter. Op de weerkaart van het KNMI valt te zien dat het neerslagtekort nu al op plaatsen is opgelopen tot 300 millimeter (klik op de nieuwsfoto voor een vergroting)! In Nederland komt de temperatuur zelden boven de 35 °C. Rond 2050 krijgen we volgens het weerinstituut mogelijk elke één tot twee jaar met zulke hitte te maken.

Beregeningsverbod?
In onderstaande tien waterschappen geldt een (gedeeltelijk) onttrekkingsverbod (stand van zaken op 24 juli):

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 24 juli 2018 - 20:27