In 2014 verhandelden EU-landen onderling 900.000 ton peren. Nederland was veruit de grootste leverancier van peren en exporteerde 388.214 ton peren naar andere EU-landen. Tweede exporteur was België met een export van 147.319 ton naar andere EU-landen, gevolgd door Italië met 123.629 ton. Niet alleen wat betreft export, maar ook voor import van buiten de EU was Nederland leidend, met een totale invoer van 105.224 ton. Dat en meer zei Daphné van Doorn van Freshfel op het Interpera-congres dat op 19 en 20 november werd gehouden in het Italiaanse Ferrara.
Van de totale Europese perenproductie van 2014 (2,5 miljoen ton) werd de helft binnen de eigen landsgrenzen geconsumeerd. Ruim een derde (36%) werd binnen de EU verhandeld en slechts 15 procent vond zijn eindbestemming buiten de EU. 
De gemiddelde perenconsumptie in de EU is de laatste tien jaar met 8,2 procent gedaald. Vooral de afgelopen vijf jaar daalde de consumptie sterk. Gemiddeld eet een Europeaan 3,96 kg peren per jaar (gemiddelde 2009-2013). Globaal worden de meeste peren gegeten in landen waar veel peren worden geteeld met Italië aan kop (11,17 kg per persoon per jaar). Ook Portugezen eten veel peren (10,20 kg per persoon per jaar). Nederland staat derde met een gemiddelde consumptie van 7,65 kg per persoon per jaar. In Oostenrijk, Denemarken en Spanje ligt de consumptie op een vergelijkbaar niveau. In onze buurlanden België en Duitsland bedraagt de consumptie gemiddeld 5,34 en 2,25 kg per persoon per jaar. In de Midden- en Oost-Europese landen is de perenconsumptie gemiddeld het laagst.  

Klik hier voor alle presentaties van Interpera.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 1 december 2015 - 17:35