De leden van NFO-kring Midden-Nederland werden tijdens hun ALV op 16 maart actief betrokken bij de avond door RTL4-weervrouw Helga van Leur die een presentatie verzorgde. Iedere teler ziet dat er een verandering in het klimaat gaande is: het wordt warmer, maar ook natter en er komen meer extremen. “We praten niet echt meer over klimaatverandering, maar over klimaatverstoring, en dat gaat ons in de problemen brengen”, aldus Van Leur. Voorbeelden van extremer weer is de miljoenenschade die werd veroorzaakt door regen en hagel op 1 en 23 juni 2016. Het aantal hoosbuien neemt toe. ’s Zomers zijn er gemiddeld 10 dagen met wateroverlast, in 1950 waren dit er nog 6. Op de foto zie je een stippenveld op Nederland, hoe meer stippen hoe meer hoosbuien daar vielen de afgelopen 10 jaar.
Daarnaast komt er gemiddeld per jaar op 18 dagen hagel voor. De volle zaal met ruim 60 telers werden actief bij de avond betrokken door diverse quizvragen die Van Leur stelde. Zoals de grootste hagelsteen die ooit is gevonden? Deze was 19 cm en 757 gram, in 1977 gevonden in Amerika.

Ook de temperaturen veranderen. “Inmiddels is Nederland al zover opgewarmd dat we hier Zuid-Europese temperaturen hebben, dus ga aan de druiventeelt zou ik zeggen,” aldus Van Leur. Gaat nachtvorst in het voorjaar dan verdwijnen als het warmer wordt? “Nee, dat niet. Bij de opklaringen in de nacht zit juist het venijn, dan krijg je vorst, en dat blijf je houden.” Redelijk wat telers in de zaal werken, of hebben gewerkt, met een antihagelkanon, uitgelezen kans dus om daar met Van Leur even over te sparren weertechnisch gezien. Meer hierover in een volgend nummer van Fruitteelt.
Verder gaf Van Leur nog een spoedcursus wolken lezen, zie de wolkenfoto.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 21 maart 2017 - 19:05