Sinds het begin van de oogst sorteren Jan en Joke Hoekstra in Luttelgeest hun kersen op een nieuwe kersensorteermachine van Unitec. Naast de snelheid waarmee de machine werkt is de producthandeling een groot pluspunt van de machine. Zaterdag 4 juli hield het fruittelersechtpaar een kersenfestival op hun bedrijf. Jan Hoekstra: “We hebben een partij Burlatkersen vijf keer over de machine gehad en er was nog niks aan te zien.”
De Unitec-sorteerder is een eensporige machine die de kersen alleen op maat sorteert. De machine heeft wel een kleur- en kwaliteitsorteeroptie, maar voorlopig is dit nog niet aan de orde. Hoekstra sorteerde zijn kersen tot vorig jaar met een mechanische sorteermachine. “Die had een nauwkeurigheid van ongeveer 80 procent. We hadden veel werk om die laatste kersen er uit te halen en kregen de kersen op den duur niet snel genoeg gesorteerd.” Het areaal kersen op zijn bedrijf is in de loop der jaren uitgegroeid tot 6,5 hectare. De grote drukte moet nog beginnen, maar de kersenteler schat met de machine en vier tot zes mensen 500 tot 600 kg kersen per uur te kunnen sorteren. Dat is ruim twee keer zoveel als met de vorige machine gedaan kon worden.
De Hoekstra’s oogsten op dit moment Merchant. Van droogte hebben ze weinig last, omdat er voldoende goede kwaliteit oppervlaktewater beschikbaar is. Daarvoor moet wel betaald worden, maar het is onder deze zomerse omstandigheden wel een uitkomst. Ook in de Noordoostpolder is het heet, maar van schade aan de kersen is geen sprake. “Onder de kappen gaf de thermometer zaterdag 31°C aan, maar het voelde vanwege de vochtigheid wel als 41°C.” Om de kersen na de oogst zo snel mogelijk koel te krijgen gebruikt hij hydrocooling.  

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 7 juli 2015 - 17:32