Telers die samenwerken moeten door mededingingsautoriteiten niet als kartel worden gezien. Dat zei EU-landbouwcommissaris Philip Hogan vanmiddag in Den Haag. Hij sprak daar met minister Carola Schouten, LTO Nederland en een groep jonge boeren over het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouw Beleid (GLB).
Hogan vindt dat boeren meer moeten kunnen samenwerken om een sterkere positie in de keten te krijgen. Het nieuwe Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid(GLB) moet meer ruimte geven voor producentenorganisaties en brancheorganisaties. Hogan zegt dat er dan nog geen sprake is van kartelvorming, omdat nog heel veel spelers overblijven en er geen sprake van is dat de markt slechts wordt beheerst door slechts enkele spelers. “Het is slechts gebruik maken van de ruimte die de regels bieden”, vindt Hogan.

Een sterkere positie van de boer in de keten speelt al heel lang, maar een doorbraak is er nog niet. Volgens Hogan moet dat nu wel lukken, omdat het Europees Parlement en de Europese Commissie voor het eerst een breed gedragen politiek mandaat hebben afgegeven om de positie van de boeren in de keten te versterken.

Bron: boerderij.nl

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 9 januari 2018 - 20:17