In de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten spelen grote belangen. China verhoogde het importtarief voor Amerikaanse appels, na twee eerdere verhogingen, naar 50 procent. China weet dat het daarmee juist Trump-kiezers, die sterk vertegenwoordigt zijn in de agrarische sector, treft. Die lijken echter geen krimp te geven, ondanks dat dit de sector naar schatting 129 tot 400 miljoen dollar zal kosten.

Anderzijds kampt China dit jaar met een uitzonderlijk lage appeloogst. Zware nachtvorsten in april, met lokaal gedurende 6 tot 7 uur vorst tijdens volle bloei, brachten grote schade aan de oogst. Experts schatten dat het oogstverlies afhankelijk van de regio uiteenloopt van 20 tot 90 procent. Gemiddeld betekent dit een productiedaling van een derde tot zelfs een halvering van de totale oogst. Op dit moment leidt de geringe aanvoer van appels tot hoge prijzen. Sommige telers houden bewust hun fruit vast en hopen dat de prijzen nog verder oplopen. De vraag is uiteraard tot hoever de markt hierin meegaat.
Binnenkort verschijnt in Fruitteelt een uitgebreid artikel over de situatie op de Chinese appelmarkt en de handelsoorlog met de Verenigde Staten.
Bekijk ook het item hierover dat op zondag 21 oktober werd uitgezonden tijdens het NOS journaal. Item start na 5:25 min.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 23 oktober 2018 - 19:42