Ook tijdens de Opendeurdag zoete kers van Pcfruit vorige week woensdag was er voldoende aandacht voor de suzuki-fruitvlieg. Het warme weer van vorige week had ook voordelen. “Suzuki-fruitvlieg houdt niet van zulke hoge temperaturen. Daarom was het insect niet zo actief en ging een deel ook dood,” vertelde Vincent Van Kerckvoorde (pcfruit) tijdens de bijeenkomst in Sint-Truiden (België). “Iets na 15 juni kwam de tweede generatie suzuki-fruitvlieg uit. De vroege kersen zijn hier en daar reeds aangetast.”
Naast een goede hygiëne en vruchten snel inkoelen zijn ook kort gras en een open boomvorm belangrijk bleek uit Italiaans onderzoek. “Lang gras en dichte bomen zijn door de schaduw en een hogere vochtigheid aantrekkelijk voor suzuki-fruitvlieg om actief te blijven en te schuilen. In een Italiaans perceel met lang gras en dichte bomen zaten zeven keer meer suzuki-fruitvliegen dan in kort gras en open bomen.”
Uit onderzoek van het Julius Kühn-Institut (Duitsland) blijkt er zowel ’s morgens als ’s avonds (beide tussen vier en tien uur) respectievelijk een kleine en grote vluchtpiek te zijn. “Om vliegen in hun vlucht te raken met Tracer, zijn genoemde spuittijdstippen de beste. Een hoge luchtvochtigheid en lage temperatuur verbeteren de opname,” aldus Van Kerckvoorde. Hoewel de broek van de boom vanwege schaduw en vocht aantrekkelijker is voor suzuki-fruitvlieg, hadden Belgische telers vorig jaar meer schade in de kop. “Raak daarom de kop van de boom goed, spuit met voldoende water (1.000 l/ha) en rijdt niet te snel (max. 5 km/uur).” Ter illustratie werkte pcfruit met watergevoelig papier in de kersentrossen en tussen de bladeren. Bij 1.200 liter water/ha gespoten met driftarme doppen (TVI rood) droop het water meer in de trossen met als gevolg een betere bestrijding/bedekking. Het bedekkingsresultaat bij de werveldoppen (ATR rood) met 830 liter water/ha was minder. In beide gevallen was de rijsnelheid 5 km/uur en de spuitdruk 10 bar.
In de komende Fruitteelt-nummers volgt meer informatie over de Opendeurdag zoete kers.

Dit bericht is geplaatst op donderdag 29 juni 2017 - 19:07