In opdracht van Vissers Fruit in Ophemert bouwt Mechanisatiebedrijf H. Hol & Zn. in Meteren aan een zelfrijdende drierijen-tunnelspuit (Z3RT). Met deze spuitmachine kunnen telers in één werkgang drie rijen spuiten. De bouw van de machine is te volgen op www.hholenzoon.nl .

 

De planning is dat de spuitmachine half augustus bij het mechanisatiebedrijf de deur uit kan rijden voor enkele tests en dat na de pluk nog enkele proefbespuitingen in de boomgaard uitgevoerd kunnen worden. In 2013 moet de machine volledig inzetbaar zijn op het bedrijf van Vissers Fruit.

Belangrijkste doelen bij de ontwikkeling van de Z3RT zijn het gebruiksgemak en een maximale emissiebeperking. Tevens wordt gekeken of de machine ook inzetbaar gemaakt kan worden als perenbladvlozuiger.

De Z3RT is inzetbaar in boomgaarden met een maximale hoogte van 4.00 meter en een rijbreedte van 3.75 meter. De buitenste twee tunnels zijn hydraulisch in- en uitschuifbaar waardoor de totale breedte variabel is van minimaal 3.00 meter tot maximaal 11.00 meter. De machine wordt aangedreven op vier wielen die eveneens alle vier bestuurbaar zijn. De uitblaasrichting en luchtsnelheid van de ventilatoren is afhankelijk van de windrichting en –snelheid.

 

Het ministerie van EL&I subsidieert de bouw van de machine in het kader van de Samenwerking bij Innovatieprojecten ‘nieuwe uitdagingen’ 2011.

 

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 10 april 2012 - 21:30